A 100 éve született Zenthe Ferenc színművészre emlékezik a közmédia

1920. április 24-én született Zenthe Ferenc Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. A héten a közmédia több csatornája filmekkel, műsorokkal emlékezik meg a száz éve született színészről.

Minden este Zenthe! szlogennel indít programsorozatot az m3.hu. A Játék a kastélyban restaurált változatában, a Szentivánéji álom, az Ezüstlakodalom és A nap, amelyen a pápát elrabolták című előadásokban Zenthe sokoldalú színpadi munkásságát idézi föl a csatorna. Az évtizedek alatt ikonikussá vált televíziós műsorokból, sorozatokból is válogatást kaphatnak a nézők, többek között a Családi kör, a Zsaruvér és csigavér, a Színház az egész és A Tenkes kapitánya – utóbbi nagyfelbontású (UHD) kép- és hangrestaurált változatban – is látható lesz az m3.hu kiemelt kínálatában. A színművész pályájával a Mestersége színész című portréműsor segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

(A Magyar Rádió 20-as stúdiója, Szabó Gyula, Zenthe Ferenc és Bodrogi Gyula színművészek. 1962, Budapest)

Az M5 csatorna pénteken, Zenthe Ferenc születésének napján tűzi műsorra 20.30-tól a 2×2 néha 5 című vígjátékot. Szombaton az Örökös Tagság – Zenthe Ferenc című portréfilm, majd A csodadoktor című tévéfilm látható. A Duna TV péntek este 20.30-tól vetíti a Szerelem csütörtök című filmet, amelyben Zenthe Ferenc és partnere, Takács Mária egy fiatal házaspárt alakít. A Kossuth Rádió szintén több műsorában megemlékezik a művészről. Pénteken a Napközben című adásukban ifjabb Zenthe Ferenccel, a színészlegenda fiával hallható majd interjú, a Kalendárium is tiszteleg a munkássága előtt, az Esti mese pedig Zenthe Ferenc hangján fog szólni. Vasárnap a Gondolat-jel című műsorban a róla elnevezett salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház mutatkozik be. A Dankó Rádió Derűs napot! című péntek reggeli műsorában Tarnai Kiss László emlékezik meg a nemzet színészéről, a Jó ebédhez szól a nóta című adásban pedig Zenthe Ferenc-idézettel tisztelegnek a szerkesztők a művész előtt. A Szív küldi szívnek szívesen kívánságműsorban felcsendül A Tenkes kapitánya legendás zenéje, Vujicsics Tihamér szerzeménye. Másnap a Jó pihenést! című hétvégi reggeli adásban pedig egy archív interjúrészlet hallható majd, melyben Zenthe Ferenc mesél életéről és hitvallásáról.

Fotó: Fortepan/ Szalay Zoltán

Forrás: MTI

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük