Ezekért az előadásokért érdemes (online) színházba menni – Couch Theater 8. rész

A kijárási korlátozás fokozatos enyhítése, sajnos a kulturális intézményekre még nem vonatkozik, így a múzeumok, mozitermek és a színházak továbbra is zárva tartanak. Ennek ellenére, ahogy az az elmúlt hetekben megszoktuk, most sem maradunk színházi élmények nélkül. Színházi közvetítések a hétre, május 5-től május 10-ig.

Szente Vajk-Galambos Attila-Juhász Levente: A beszélő köntös – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – 2020.05.05.

Kedden, 19:00 órától a tavalyi évad népszerű musical-jével, A beszélő köntössel indul a kecskeméti színház májusi közvetítéssorozata. 650. jubileumát Szente Vajk regényadaptációjával ünnepelte a teátrum, amelynek feldolgozása új nézőpontba helyezte a 16. századi Kecskemétet. A bég helyett varázsköntös érkezik a budai pasától. Lestyák András szabó elkészíti a kaftán „tökéletes” mását és úrrá lesz a káosz. A rendező, Juhász Levente zeneszerzővel együtt, új stílust teremtett regény-musicalével. Bolondok azok a városok, melyek arról panaszkodnak: „Sokat szenvedtünk; nálunk száz vagy kétszáz évig lakott a török.” Azok a helyek szenvedtek igazán, ahol se török nem lakott, se labanc, se kuruc, s a magok emberségéből éldegéltek, mint például Kecskemét, mert ahol a hadviselő felekből ott tartózkodék az egyik, ott csak egyik dominált, sarcolt, s a többiek oda se mertek szagolni, de ahol az egyik sem lakott, oda mind a három eljárt epret szedni. A Szente Vajk rendezésében látható darab főbb szerepeiben Orth Péter, Bánovits Vivianne, Dunai Tamás, Aradi Imre, Sirkó László, Pál Attila és Koltai-Nagy Balázs látható. Közreműködik továbbá a Kecskemét City Balett, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti karának III. éves hallgatói, valamint a színház meghívott zenekara. Az előadás megtekinthető a teátrum Facebook-oldalán, Youtube-csatornáján és a www.kecskemetinemzeti.hu oldalon is.

(Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház/ Facebook)

Vörösmarty Színház (Székesfehérvár)

Kedden este folytatódik a székesfehérvári társulat online vetítéssorozata az Élmény @tth@n, a színház Facebook-oldalán. 21:00 órától Sobor Antal kisregényén alapuló, Perelj, Uram! című színdarab látható Szikora János rendezésében. A történet az 1848-as magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népe hősiesen védi szabadságát és kivívott jogait, és a bevonuló császári zsoldosok rémuralma alá kerül. A falu két lázadó papját éjszaka tartóztatják le, s elhurcoltatásuk előtt végig kell nézniük legjobb híveik durva sanyargatását, de ők ekkor sem válnak árulókká, holott sejtik, milyen sors vár rájuk. Szikszai János, csákberényi református lelkész szerepében Gáspár Sándor, Manszbarth Antal plébános szerepében Imre Krisztián látható. Csütörtökön (05.07) 19:00 órától Molier klasszikusát, a Fösvényt láthatja a közönség Hargitai Iván rendezésében. A pénz körül forog minden. A pénz: hatalom. És ha valakinek a szívében nincs más, akkor könnyen szörnyeteggé válhat, úgy, hogy ő maga észre sem veszi. Dölyfössé tesz, önzővé, érzéketlenné. Erről ír Moliere a XVII. század közepén – komédiába ágyazva, hogy ne csak belesajduljon a szív, hanem meg is pukkadjunk a nevetéstől. Az előadásban Hirtling István, Lábodi Ádám, Ostorházi Bernadett, Andrássy Máté, Kerkay Rita, Kuna Károly, Varga Mária, Juhász Illés, Kozáry Ferenc, és Keller János látható.

(Fotó: Vörösmarty Színház/ Facebook)

Szabó Magda: Az ajtó – Csokonai Színház (Debrecen) – 2020.05.05.

Akik lemaradtak volna áprilisban a Csokonai Színház online előadásáról, azok most megtekinthetik kedden este 20:30-tól az M5 kulturális csatornán, Szabó Magda: Az ajtó című előadásának felvételét. Szabó Magda egyik legismertebb regényéből Adorján Beáta dramaturg készített színpadi változatot, melyet Naszlady Éva rendezésében láthatott a cívisváros közönsége. Az előadás két főszerepében Kubik Anna és Varga Klári látható. Az önéletrajzi ihletésű, számos nemzetközi irodalmi díjjal elismert regény színpadi adaptációja is, a különös házvezetőnő és az írónő kapcsolatára fókuszál. A budai villában lakó írónő és Emerenc lépésről lépésre kibontakozó barátságának hátterében valódi rejtélyként jelenik meg az ajtó, amely nem csak a házvezetőnő lakását választja el a kívülállóktól, de számtalan dolgot elzár és eltakar: zajt, hangot, tárgyakat, titkot, fájdalmat. Szabó Magda műve talányos életet zár be egy olyan szimbolikus ajtó mögé, amelynek felnyitására mindannyian áhítozunk.

William Shakespeare: Szentivánéji álom – Bárka Színház

Ha régi, kultikus színházi darabokra vágyunk, érdemes a YouTube-on is körülnézni. Most az egykori Bárka Színház legendás előadása – Shakespeare számtalan feldolgozást megélt klasszikusa – a Szentivánéji álom is megtalálható. 1996 nyarán alapította meg a Józsefvárosi Önkormányzat és a Csányi János vezette csapat a Bárka Színházat. A társulat részben a Csányi által rendezett, legendás Szentivánéji álom alkotóira (Udvaros Dorottya, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kaszás Gergő, Tóth József, Murányi Tünde, Széles László, Vasvári Emese, Lovass Ágnes…), részben a hozzájuk csatlakozó alkotókra épült (Tasnádi István, Kárpáti Péter, Bérczes László, Cseh Tamás, Vidovszky György, Szikszai Rémusz, Gazsó György, Spolarics Andrea, Tölli Judit, Matuz János, és még sokan mások…). Izgalmas műhely volt, Csányit Alföldi váltotta, Alföldit Seress, a színház 2015 nyarán megszűnt. A legendás előadás szereplői: Kulka János, Udvaros Dorottya, Kaszás Gergő, Fekete Ernő, Murányi Tünde, Magyar Attila, Vasvári Emese, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szabó Győző, Gazdag Tibor és Tóth József. Az első rész ITT  a második rész ITT tekinthető meg.

Niccolo Machiavelli: Mandragóra – Weöres Sándor Színház (Szombathely) – 2020.05.07.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház következő online előadása Niccolo Machiavelli Mandragóra című komédiája lesz Valló Péter rendezésében, Jordán Tamással a főszerepben. További szerepekben Jámbor Nándor, Balogh János, Hartai Petra, Csankó Zoltán, Bálint Éva, Orosz Róbert, valamint Ostyola Zsuzsa, Fekete Tamás, Horváth József látható. Niccolo Machiavelli a reneszánsz legnagyobb hatású politológusa kilenc évvel halála előtt, száműzetése során írta vitriolos jellemkomédiáját, amelyben nem antik mintákat követett, hanem saját kora visszás erkölcseit állította pellengérre. A szerző eredeti szándékának – az „itt és most” elve érvényesítésének – tiszteletben tartásával a darab mai magyar környezetbe ágyazva került a szombathelyi közönség elé a 2016. április 29-i bemutatón. Hogyan hódítsuk meg életünk nőjét, ha eleve halmozottan hátrányos helyzetből indulunk: kőgazdag, bár öreg férje van, akitől ugyan mindent megkap, viszont nem találkozhat senkivel, a hölgy hétköznapjait minden hájjal megkent anyja irányítja, erényességére pedig képmutató gyóntató atyja vigyáz. A mi oldalunkon ellenben csak egy mérsékelten használható barát áll, továbbá egy gátlástalan szélhámos, aki akárkit képes rábeszélni bármire, valamint az a tény, hogy szerelmünk házassága gyermektelen, noha a férj leghőbb vágya egy sivalkodó poronty. És felmerül még egy káprázatos ötlet, melyet egy titokzatos növény, a mandragóra legendája sugall. De vajon beválik-e? A kérdésekre a színdarab nézői garantáltan választ kaphatnak, ha megtekintik a színház YouTube-csatornáján közzétett előadást, mely csütörtök (05.07) 18:00 órától vasárnap (05.10.) éjfélig lesz elérhető.

(Fotó: Mészáros Zsolt/ Weöres Sándor Színház)

Bolba Tamás – Szente Vajk – Galambos Attila: Csoportterápia – Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház hatodik online közvetítése a 2017/2018. évad közönségdíjas előadása, a Csoportterápia című mjuzikelkámedi lesz. Ha úgy érzed széthullott minden, ami volt, hogy nagy a gond, hogy egy ideje kissé borúsabb az ég, mint volt, akkor irány a csoportterápia. Ha rettegsz attól, hogy megtámad valami betegség, ha csak attól rettegsz, hogy rettegsz, ha félsz, hogy nem tudod ki az, akit szerethetsz, ha már azt sem tudod, ki vagy valójában, akkor irány a csoportterápia. No de mi van akkor, ha a csoportterápián csak beteg van, orvos egy szál se? Mi van, ha valaki tévedésből van itt, mert ő csak a színjátszó szakkörbe érkezett? Hol bujkál az elveszett ikertestvér? Ki lehet-e cserélni az ember hangját? Simon Kornél rendezte darab szerepeiben Pilnay Sára, Dévai Balázs, Lass Bea, Mikola Gergő, Gulyás Hermann Sándor és Lapis Erika látható. Az előadást, most is a színház Facebook-oldalán, élő videóban tekinthető meg, péntek este (05.08) 20:00 órától, és szombaton (05.09) 17:00 órától.

(Fotó: Jászai Mari Színház/ Facebook)

Jeff Baron: Szép jó estét, Mr. Green! – Veres 1 Színház – 2020.05.09.

Jeff Baron amerikai regény-, színdarab- és forgatókönyvíró többhetes tárgyalás után beleegyezett, hogy levetíthető legyen a Veres 1 Színház előadásának felvétele Székhelyi József és Pál Tamás főszereplésével. A Molnár Kristóf rendezésében látható előadás szombaton (05.09) 19.07-től vasárnap (05.10) 23.59-ig lesz elérhető a színház Facebook-oldalán. Egy átlagos new yorki napon a 86 éves Mr. Green lelép a járdáról és Ross Gardiner autója kis híján elgázolja. A fiatalembert gondatlan vezetésért hat hónapnyi társadalmi munkára ítélik, amelyet balszerencséjére épp Mr. Green-nél kell letöltenie: hetente egyszer meg kell látogatnia öreg áldozatát, hogy gondoskodjon róla. A kényszer szülte vizitek természetesen egyik félnek sincsenek ínyére, amely remek helyzetkomikumra ad lehetőséget a mogorva, szűkszavú özvegyember és a dinamikus fiatal irodista között. A hetek múlásával persze megolvad az a bizonyos jég. Miközben vélemények ütköznek családról, hagyományról, vallásról, a két férfi rég elhallgatott titkokat is megoszt egymással. És mindez olyan elbűvölő formában történik, hogy a darab végére már nem csak a nevetéstől csordul ki a néző könnye…

(Fotó: Veres 1 Színház/ Facebook)

H. C. Andersen – Szálinger Balázs: Hókirálynő – Griff Bábszínház (Zalaegerszeg)

A zalaegerszegi Griff Bábszínház a fiatalabb generációra is gondolt, így YouTube-csatornáján elérhetővé tette, a 2019 novemberében bemutatott H.C. Andersen történetén alapló, Szálinger Balázs által átdolgozott Hókirálynő című mesedarabot. Kay és Gerda ősrégi jóbarátok, nem választották egymást, összenőttek. De egyikük megváltozik. Mi történhetett? Mintha egy gonosz varázslat érte volna, úgy elváltozott. Minden, ami eddig közös, titkos kincs volt, szürke, unalmas, gyerekes semmiséggé vált számára. Mintha jéggé fagyott volna a szíve…Ha valaki mindennek csak a rosszabbik oldalát látja, ő maga sem lehet boldog…Egy igaz barát azonban – akár a másik akarta ellenére is – megpróbálja visszaadni az élet színeit! Mihály Péter rendezésében látható darab szerepeiben Csepregi Kovács Napsugár, Duna Orsolya Réka, Lajhó Máté, Matola Norbert, Ricz Ármin, Szolnok Ágnes látható. A színdarab vasárnapig (05.10) elérhető a Griff Bábszínház YouTube-csatornáján.

(Fotó: Griff Bábszínház/ Facebook)

Kiemelt kép: Merch Hüsey/ Unsplash

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük