Stílusos ajándék ötletek stílusos könyvmolyoknak – nemcsak karácsonyra

Karácsony közeledtével még nagyobb rajtunk a nyomás, hogy szeretteinket a legtökéletesebb ajándékkal lepjük meg. Nincs ez másképp akkor se, ha egy vállaltan könyv őrültnek készülünk ajándékot venni. Éppen ezért összegyűjtöttem pár ajándékötletet könyvmolyok számára, lelőhelyekkel – nemcsak karácsonyra.

A könyvek szerelmesének ajándékot vásárolni a világ legegyszerűbb dolgának tűnhet, hisz csak be kell menni egy könyvesboltba, és ott az ízlésének megfelelő könyvek közül választani. Ideális esetben ismerjük annyira, hogy tudjuk, milyen műfajú könyveket és milyen szerzőket olvas szívesen. Mivel azonban egy könyvmolyról van szó, gyakran megeshet, hogy kupon napok, könyvvásárok, könyves fesztiválok alkalmával az „á szinte semmit se vettem” mondat mögött, mindig van egy könyvekkel telepakolt vászontáska, aminek a tartalmát aztán gyorsan elnyeli egy méretes könyvespolc. Így nagyon nehéz követni, számon tartani házi könyvtárának alakulását, nem tudjuk mit nem vett még meg magának, vagy mi hiányzik még a gyűjteményből. Ha el akarjuk kerülni, hogy olyan könyvet vásároljunk, ami már megvan neki, és az egyébként nagyon praktikus könyvutalvány helyett, a meglepetés örömével is meg akarjuk ajándékozni, akkor alternatív megoldás után is nézhetünk.

Ex libris pecsét

Melyik könyvmoly ne örülne egy stílusos motívummal, saját névvel ellátott egyedi pecsétnek, amivel könnyen megjelölheti könyvtárának darabjait? Az ex libris pecsétek a könyvnyomtatás után, a 16. században élték igazán fénykorukat, akkor is az alapvető célja a könyv tulajdonosának megjelölése volt. Napjainkban, az e-book olvasók elterjedése ellenére, reneszánszát élik ezek a stílusos pecsétek. Szerencsére sokan felismerték az ex librisekben rejlő lehetőségeket, így szebbnél szebb darabok közül választhatunk, és könnyen találunk olvasó szerettünk egyéniségéhez passzoló darabot.

Fotó: szabadosagnes.hu

Nemrég lepte meg követőit 3 stílusos darabbal, Ott Anna a Hadik Kávéház irodalmi vezetője, népszerű olvasásnépszerűsítő, az #olvass mozgalom elindítója. Anna ex librisei annyira kelendőek voltak, hogy az About a Home webshopjából egyből elkapkodták, így karácsony előtt már csak Annánál, emailben tudtok érdeklődni az ottanna1103@gmail.com e-mailcímen.

Szintén nagyon klassz ex libris pecséteket találhattok Szabados Áginál, akit már nemcsak ismert híradós műsorvezetőként, hanem szenvedélyes olvasásnépszerűsítőként, a Nincs időm olvasni kihívás alapítójaként is ismer a nagyközönség. Ági idén ősszel saját könyvkiadót alapított, és megnyitotta a Libertine Könyvesboltot. A Margit híd budai hídfőjénél található kis ékszerdobozban, szívesen segít az üzletbe betérőknek könyvet választani, valamint itt és a webshopjában nemcsak ex libris pecséteket, hanem számos izgalmas olvasással, könyvekkel kapcsolatos kiegészítőt is találtok. Ha egyedi elképzelés alapján szeretnétek ex libris pecsétet rendelni, érdemes még ellátogatni a Pagina Galéria és az ArtiStamp oldalára is, ahol szintén gyönyörű pecsétek közül választhattok.

Lenyomatos póló

Egy minőségi anyagból, stílusos mintával, felirattal készült pamut póló sosem snassz megoldás, ha valami személyeset szeretnénk ajándékba adni. Ha igazán nőcis felsőt keresünk, akkor mindenképp nézzünk körül Szabados Ági oldalán, ahol a NIOK „Reading is sexy!” kollekció darabjaiból válogathatunk. Ki mondta, hogy csak a Marvel és DC figurákkal ellátott pólók lehetnek menők? Egy igazi könyvmoly szuperhősei, kedvenc olvasmányai főhősei. Hogy Clarissa Dalloway, Hermione Granger, Scarlett O’Hara vagy Elizabeth Bennet ihlette pólók közül melyiket válasszuk, a weboldalon található rövid jellemzés lehet segítségünkre a tökéletes póló kiválasztásakor.

Fotó: szabadosagnes.hu – Clarissa Dalloway

A feliratos és mintás pólók válogatásából, semmiképp sem szabad kihagyni a Vates csapatának termékeit. A mindössze 2019-ben elindított, de rohamtempóban fejlődő ruházati márka darabjain a magyar irodalom legendás alakjai és sorai szerepelnek. A művészet és kultúra ünneplését küldetésének tekintő vállalkozás, nem csupán az irodalom szerető hölgyekre, de az urakra is gondolt. Termékeik között egyaránt megtaláljuk a férfi és női kollekciók darabjait is, de egyéb kiegészítők közül is válogathatunk.

Fotó: vates.hu

Telefontok

Hiába ragaszkodunk úgy könyveinkhez, mint legkedvesebb tárgyainkhoz, gyakorlatilag a mobiltelefonunk az az eszköz, amely nélkül létezni sem tudunk. Akkor miért ne viselhetnénk költészetet a telefonunkon? A Vates stílusos termékei közül, talán a telefontokok a kedvenceim. Kínálatukban rengeteg letisztult darab között, különböző méretben és telefontotokra lehet válogatni.

Fotó: vates.hu

Kiemelt kép: Kari Shea/Unsplash

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük