Tasnádi István, Szabó Magda és Dosztojevszkij műveit is nézhetjük a fotelünkből – Couch Theater 7. rész

A március 11-én elrendelt veszélyhelyzet, majd a most is hatályban lévő kijárási korlátozás következtében, a színházi szakma továbbra is kényszerpihenőjét tölti. A teátrumok az elmúlt hetekben – igazodva a közönség igényeihez – klasszikus, a középiskolai oktatásba is beilleszthető színdarabokat, valamint a közönség és a kritikusok által is kedvelt sikerdarabokat tettek elérhetővé közösségi média oldalaikon. A megváltozott helyzetre reagáló intézmények kezdeményezéséhez, folyamatosan csatlakoznak további társulatok is. Színházi közvetítések a hétre, április 28-tól május 3-ig.

Katona József Színház

A fővárosi Katona József Színház a kezdetektől támogatja a #MaradjOtthon mozgalmat azzal, a repertoárjából lekerült darabokat tesz elérhetővé YouTube-csatornáján. A Máté Gábor rendezte Illaberek, valamint A nép ellensége című Ibsen darab (rendező: Zsámbéki Gábor) d mellett, a Bodó Viktor és Vinnai András által írt Ledarálnakeltűntem is felkerült a színház YouTube-csatornájára (rendező: Bodó Viktor). A színdarabok a továbbiakban is láthatóak lesznek a csatornán, de érdemes még jobban körülnézni, mert az idei költészet napja alkalmából készült videók is visszanézhetőek. A válogatás a Magvető Kiadó Szép versek 2019 antológiájából készült, melyet a társulat színészeinek tolmácsolásában és a színház állandó rendezőinek (Ascher Tamás, Máté Gábor, Székely Kriszta, Zsámbéki Gábor) instruálásának segítségével láthat a közönség. Ezen kívül az MTVA Archívum jóvoltából két ikonikus előadás is megtekinthetővé vált a 80-as évek második feléről. Az 1985-ben bemutatott Csehov: Három nővére, hazánkban és Európában is hatalmas sikert aratott Ascher Tamás rendezésében. Olyan színészlegendák játszottak a Kosztolányi Dezső fordításán alapuló darabban, mint Végvári Tamás, Udvaros Dorottya, Básti Juli, Vajda László, Sinkó László, Kun Vilmos, Gáspár Sándor, Blaskó Péter és Hollósi Frigyes. Az Olga és Irina szerepében látható Bodnár Erika és Szirtes Ági, valamint Bán János (Tuzenbach báró) még mindig a Katona József Színház oszlopos tagja. Az MTVA Archívumában ezenkívül elérhető, Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok, szintén parádés szereposztással, Zsámbéki Gábor rendezésében. Az 1989-ben bemutatott előadásban – pályakezdő, főiskolai hallgatóként –  Söptei Andrea, Stohl András, Bertalan Ágnes és Kaszás Gergő is látható.           

Madách Imre: Az ember tragédiája „junior” – Katona József Nemzeti Színház (Kecskemét) – 2020.04.28.

A kecskeméti teátrum, Ha kedd, akkor Kecskemét címmel jelentkező online közvetítés-sorozatának következő állomása Az ember tragédiája „junior” című előadás lesz. Április 28-án 19:00 órától látható színdarabot első sorban az ifjúság számára állította színpadra a színházat vezető Cseke Péter. Ettől függetlenül a produkció a felnőttek számára is új megvilágításba helyezi a főbb kérdésköröket: az élet értelmét, az élet valódi célját. Főbb szerepekben Hajdú Melinda és a produkció zeneszerzőjeként is jegyzett, Koltai-Nagy Balázs látható. Az előadás a Kaposvári Egyetem negyedéves színész szakos hallgatóinak diploma előadása, melynek közvetítését megelőzi a Nulladik óra programsorozata, de most online formában. Ezzel segítve az érettségi előtt álló diákok felkészülését, az alapvető színházi élmény mellett. A közvetlenül a közvetítés előtt kezdődő Nulladik órában Tóth Kata dramaturg bevezetőjét hallhatják, aki a minden középiskolás számára kötelező olvasmány színházi és emberi vonatkozásairól mesél majd. Ezzel együtt, egy feldolgozóbeszélgetést is hirdet a színház, ahol az előadás megtekintése után a nézők elküldhetik kérdéseiket a darabbal kapcsolatban, amelyre az azt követő napokban reflektál majd egy videóban Koltai-Nagy Balázs, Tóth Kata dramaturg és a rendező, Cseke Péter. A kötetlen szakmai beszélgetés a színház közösségi oldalán lesz látható. Az ember tragédiája „junior” a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház többi online közvetítéséhez hasonlóan megtekinthető lesz a teátrum Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és a www.kecskemetinemzeti.hu oldalon is.

(Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház/ Facebook)

Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros)

A Bartók Kamaraszínház e hét kedden (04.28) is várja nézőit a Virtuális Színház sorozat „nézőterén”. 19:00 órától A 2010-es évad első felnőtt táncos bemutatója, az Ifj. Zsuráfszki Zoltán által koreografált 4 Nő című darab látható a színház online csatornáján. Egy nőről szól, vagy négyről, vagy sokkal többről? A táncos darab nézői választ kaphatnak erre a kérdésre. Május 1-én pénteken, 19:00 órától jelentkezik a Bartók Szonáta, a dunaújvárosi társulat vadonatúj beszélgetős műsora. A nézők minden péntek este, a színházhoz közel álló művészekkel, alkotókkal és a háttérben dolgozó szakemberekkel ismerkedhetnek meg. A műsor virtuális házigazdája, a Bartók Kamaraszínház társulatának tagja, Jókai Ági lesz. Az adást a színház Facebook-oldalán, YouTube és Twitch csatornáján is visszanézhetik az érdeklődők.

(Fotó: Bartók Kamaraszínház/ Facebbok)

Vörösmarty Színház (Székesfehérvár)

Ma este, 21:00 órakor debütál a székesfehérvári társulat online vetítéssorozata az Élmény @tth@n, a színház Facebook-oldalán. A Fejér megyei teátrum minden kedden és csütörtökön egy-egy korábbi előadásával szeretne kedveskedni közönségének. A nyitóelőadás, a 2018 februárjában bemutatott Kartonpapa lesz, melyet Tasnádi István a Vörösmarty Színház felkérésére írt. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott kortárs drámaíró – többek között a magyar HBO legsikeresebb produkcióinak, a Terápiának és Aranyéletnek vezető írója – tollából egy igazi abszurd komédia született. Éva nemrég veszítette el férjét, Miklóst. Képtelen elfogadni az imádva-rettegett családfő halálát, ezért kivágja kartonból. Éva, Miklós és fiuk, Zsolti vendégségbe érkeznek Éva testvéréhez, Károlyékhoz, a kulturált, értelmiségi, felvilágosult családhoz, hogy megbeszéljék, hogyan osztozzanak a családi vagyonon. Zsolti bemutatja új barátnőjét, esznek, isznak, vígan vannak. A Hargitai Iván által rendezett darabban Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kovács Tamás, Kiss Diána Magdolna és Pálya Pompónia látható. Csütörtökön (04.30) 21:00 órától pedig a 2014-es Vidéki Színházak Fesztiváljának különdíjas előadása, a Móricz Zsigmond regényét feldolgozó, Gyökössy Zsolt által írt Pillangó látható. Egy tiszta és őszinte szerelem elé keserű akadályokat gördít a nyomorúság, a kiszolgáltatottság: a boldog és vak káprázat mögött megjelenik az élet éles és kegyetlen kése. Ám a szerelem oly erősen ragyog ki ebből a kietlen és szigorú környezetből, hogy szegénység táptalaján győzedelmeskedni tud a líra – táncban, szóban elbeszélve. A színdarabban Kádas József, Törőcsik Franciska, Varga Mária, Nagy Norbert, Varga Gabriella, Krisztik Csaba, Blaskó Borbála, Ostorházi Bernadett, Hegymegi Máté, Andrássy Máté, Pallag Márton, Horkay Barnabás, Szirmai Irén, Fehér László és Kertész Júlia látható. Rendező-koreográfus: Horváth Csaba.

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház hétről-hétre kiváló színdarabokkal kedveskedik nézőközönségének, és az online közvetítéseknek hála, ennek nemcsak a miskolci nézők örülhetnek.  Ezen a héten két előadás is megtekinthető a Miskolci Nemzeti Színház repertoárjából. Kedden este az M5 kulturális csatornáján 20:30 -tól látható Füst Milán: Boldogtalanok című színműve. Egy férfi, aki képtelen megállapodni. Egy nő, aki bármit megtenne, hogy megtartsa szerelmét. És egy leány, aki még nem tudja, mi mindent kell majd feláldoznia érte. Füst Milán drámájában lecsupaszított embereket írt meg, akik szövevényes, vad történetük során lelkük legmélyére szállnak alá. Züllés, sötét szenvedélyek, elszalasztott életek, vágy a halál után, miközben egyre ég a kiolthatatlan remény: hogy valaha boldogok lehetnek. Az alapötletet egy 1913-as újsághírben találta meg a szerző, de a figurák a sajátjai, a Boldogtalanok pedig ma már az egyik legfontosabb dráma a magyar színműirodalomban. Szabó Máté rendezésében Harsányi Attila, Ullmann Mónika, Simkó Katalin, Nádasy Erika, Fandl Ferenc, Dénes Viktor, Szerbik Bernadett, Szatmári György és Galuska Roland látható. A csütörtöki előadás (04.30), a szokott időben 19:00 órától látható a színház Facebook-oldalán. Dosztojevszkij klasszikusát, a Bűn és bűnhődést is Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség. Dosztojevszkij világhírű regénye a bűn és a bűntudat témakörét járja körül. Kerülhet-e az ember olyan élethelyzetbe, amelyben elfogadott az ölés? Dönthetünk-e mások élete és sorsa felett? Mik a következményei egy torz eszme követésének? A regény talán nem is lehetne érvényesebb, mint ma, amikor a fenyegetettség és a félelem érzése egyre inkább életünk részévé válik. A miskolci előadás főbb szerepeiben Feczesin Kristóf, Fandl Ferenc, Görög László, Mészöly Anna és Gáspár Tibor látható. Az előadás vasárnap éjfélig elérhető lesz a színház Facebook-oldalán.

Szabó Magda: Az a szép, fényes nap – Újszínház – 2020.04.29.

Április 29-től az Újszínház előadásai is az online térbe a költöznek. Szerdán 19:00 órától Szabó Magda: Az a szép, fényes nap című történelmi drámája lesz látható a színház YouTube-csatornáján, melyet két napig lehet visszanézni. Szabó Magdát senkinek sem kell bemutatni, viszont azt kevesen tudják a regényeivel ismertté vált írónőről, hogy drámákat, színdarabokat is írt. Az Az a szép, fényes nap, mely először rádióban, hangjátékként hangzott el, egyfajta történelmi parabolaként jelent meg Szabó Magda életművében. A mű címe „Az a szép fényes nap” egy pogány dal első sora, mely visszatérő motívumként ékelődik be a műbe. A dráma Vajk Istvánná keresztelését megelőző napon, 994-ben játszódik az esztergomi várban. Géza fejedelem szerepében Dörner György, Vajk szerepében Jánosi Dávid látható. A Kerényi Imre által rendezett darabban a további szerepekben Koncz Gábor, Nagy Zoltán, Szakács Tibor, Mihályi Győző, Kautzky Armand, Bicskey Lukács, Lux Ádám, Nemes Wanda és Vass György látható.

Darvas Benedek – Pintér Béla: Parasztopera – Weöres Sándor Színház (Szombathely) 2020.04.30.

Nem múlhat el hét a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása nélkül. Csütörtökön, 18:00 órától ismét egy Mohácsi János által rendezett darabbal, a Parasztoperával várja a teátrum nézőit a színház YouTube-csatornáján, mely most is vasárnap (05.03) éjfélig lehet lesz visszanézhető. A Darvas Benedek és Pintér Béla által jegyzett, opera formába ültetett balladisztikus történetéről, így ír Pintér Béla: „A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” Az előadás szereplői Kiss Mari, Szabó Tibor, Hartai Petra, Matusek Attila, Sodró Eliz, Bánfalvi Eszter, Orosz Róbert, Mertz Tibor és Szerémi Zoltán. További közreműködők (kórus): Korponay Zsófi/Borsos Beatrix, Papp-Ionescu Dóra, Ostyola Zsuzsa, Bartha Boglárka, Móri Csaba, Pothárn Imre, Kiss László, Szabó Róbert Endre, valamint (zenekar) Zenekar: Baldauf Veronika/Völgyi Bálint, Schreiner Jenő, Kovács Péter, Pothárn Margit/Falvay Cseperke, Kovács Attila/Kiss Krisztián, Maronics Ferenc.

Per Olov Enquist: A tribádok éjszakája – Jászai Mari Színház (Tatabánya) – 2020.05.01.

A Jászai Mari Színház sem szeretné elengedni a nézői kezét, így továbbra is missziójának érzi, hogy osztozzon a nézőközönséggel azokban az élményekben, melyeket együtt éltek át az élő előadások alkalmával. A tatabányai teátrum 5. előadása Per Olov Enquist – tisztelegve a napokban elhunyt szerző munkássága előtt – A tribádok éjszakája című színjátéka lesz. Író, színésznők, rendező – egy színpadi próba története. Férj, feleség, szerető és egy mit sem sejtő kívülálló – egy házasság drámája. Egy drámát próbálnak, aminek az a címe: Az erősebb. Egy drámát próbálnak próbálni, de fontosabb, hogy melyikük az erősebb. Próbálnak próbálni, de házasságuk drámája az erősebb. Nem szokványos próba, nem szokványos házasság, nem szokványos éjszaka. Egy darab, ami aztán 1889. március 9-i bemutatóján megbukik. Egy házasság, amit ezt követően felbontanak. És egy nem szokványos, ámde szerte a világon nagy sikerrel játszott dráma, ami egy megbukott darabról és egy megbukott házasságról szól. A Guelmino Sándor által rendezett darabban Crespo Rodrigo, Major Melinda, Bakonyi Csilla, Schruff Milán és Tóth Rita látható. Az előadást, most is a színház Facebook-oldalán, élő videóban tekinthető meg, péntek este (05.01) 20:00 órától, és szombaton (05.02) 17:00 órától.

(Fotó: Jászai Mari Színház/Facebook)

Kiemelt kép: Vörösmarty Színház/ Facebook

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük