A (karantén)élet írta – Ősbemutató a TRIP Hajó és a Babits Mihály Színház színpadán

Az elmúlt két hónapban már megszokhattuk, hogy számos színház gondoskodott arról, hogy a közönség a fotelből is élvezhesse a korábban repertoáron lévő előadásaik felvételeit. Most azonban két izgalmas újdonságot, online ősbemutatót szeretnék ajánlani Nektek! Mert a legjobb sztorikat az élet (és a karantén) írja.

Fotó: Trip Art

Józsa Tamás – Fabacsovics Lili: Hogyan írjunk Happy Endet?

Ősbemutató: 2020. május 18. 19:00

Karanténbemutató zenével és némi fröccsel a TRIP Facebook-oldalán.

Tibor nem szeret eljárni otthonról. Ha mégis, akkor csak Endrével. Kocsma, sör-uni, összeveszni az élet nagy dolgain. Mint például munka, nők, szerelem, nők, házasság, szerelem, szerelem… Tündének céljai vannak. Folyamatosan. Mint ahogy Irénnek is. Munka, pasik, házasság, szerelem, szerelem, boldogság…

A Hogyan írjunk happy endet? Tizenhárom képben mutatja be egy félresikerült ismerkedés történetét és enged betekintést a mai huszonévesek (karantén előtti) világába. Mi minden lehet egyetlen este hozadéka? Olykor egy egészen új élet, olykor csak a gyötrelmes másnap. Fabacsovics Lili drámája keserű humorral fűszerezett, szereplői talányosak, életük csupa titok és hazugság, miközben mindannyian a boldogságot keresik. Józsa Tamás különleges világú, fülbemászó zenéjén keresztül a szereplők egy pillanatra megnyílnak, aztán tovább sodródnak az eseményekkel, elbeszélnek egymás mellett, makacsul ragaszkodva sajátos meggyőződéseikhez. Mégis hogy lesz ebből happy end?

Szereplők:  Messaoudi Emina, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Baki Dániel, Józsa Tamás   

Dramaturg: Balázs Júlia, zeneszerző: Józsa Tamás

Író, rendező: Fabacsovics Lili

A produkció a TRIP és a Hogyan írjunk csapatának bemutatója, mely a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg. A hangszerelt, élőzenés ősbemutató tervezett időpontja: 2020. szeptember

Vörös István: Hegel halála

Ősbemutató: 2020. május 24. 19:00

Foró: Babits Mihály Színház/Facebook

Az ország legfiatalabb – a 2020-ban alapított – kőszínháza, az esztergomi Babits Mihály Színház élőben jelentkezik a színház Facebook-oldalán, Vörös István Hegel halála című friss karanténdrámájával. A különleges felolvasószínházi bemutató előtt azonban, az esztergomi társulat többször is bejelentkezik a helyszínről, hogy bejelentse 2020/2021-es évad előadásait.

1830-31-ben kolerajárvány söpör végig Európán. A betegség nem válogat: Hegel, a korszak nagy filozófusa is áldozatul esik a kórnak. Vörös István a nagy német gondolkodó utolsó napjait írta meg drámájában. Hegel elhagyja a kreuzbergi karantént, hogy Berlinbe utazzon. A Spree-parti főváros még poroszos arcát mutatja, nehéz államapparátussal és éber cenzori hivatallal. Hegel a halál árnyékában döbben rá, hogy életében hányszor vétett saját géniusza ellen és hányszor szorította szellemét korlátok közé önként, politikai megfelelésből.

Szereplők: Báhner Péter, Kéner Gabi, Bánföldi Szilárd, Kazári András, Széplaky Géza.

Rendező: Kaj Ádám

Írta: Vörös István

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük