Ibsen és Shakespeare hősei a nappalidban – Couch Theater 1. rész

19 órától a Mohácsi János rendezte A velencei kalmár című darabot láthatják a nézők a Miskolci Nemzeti Színház Facebook csatornáján, 21 órától pedig, a Katona József Színház Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél darabját tűzi műsorra az M5 csatorna.

Unod egész nap a mackónadrágot, a mamuszt? Hiányzik a színház? Kimozdulnál? Ne tedd! Örülj, hogy otthon maradhatsz! Így teheted most a legtöbbet, ezzel is segítve azokat, akiknek most is dolgozniuk kell. Viszont van egy jó ötletem! Keresd meg a legkényelmesebb fotelt, kanapét a lakásban! Hívd meg – a szintén otthon tartózkodó – családtagjaidat. Öltözz ki, ha ahhoz van kedved!  Nem abban szocializálódtál, hogy farmert viselj a színházban? Most nyugodt szívvel megteheted. A divatrendőrség régóta nem büntet ilyenekért. 2020. március 17-én este több lehetőség közül választhatnak a színház és a drámairodalom kedvelői.

William Shakespeare, Mohácsi testvérek: A velencei kalmár

19:00 órakor A Miskolci Nemzeti Színház Facebook oldalán A velencei kalmár premierjéről készültfelvétel látható. A Mohácsi testvérek által átdolgozott Shakespeare mű napjainkban is kényes témát feszeget, megéri érte Miskolcra utazni, főleg most, hogy a fotelből is megteheted. Görög László a címszereplő, Shylock szerepéért 2019-ben a Színházi Kritikusok Céhétől a legjobb férfi főszereplő díját is bezsebelte. “Te fiatalember, kinek ötösöd van az élet lottóján, fehérnek és gazdagnak születtél a virágzó Velencében, leszel-e kezese a legjobb barátodnak, aki őrülten szerelmes? Különösen úgy, hogy hat hajód a fedezet, amelyek messze tengereken járnak, India és Kína mesés kincseit hozzák haza? Pláne úgy, hogy felelőtlen cimborád egy zsidótól kér kölcsön, mégpedig nagyon sokat, és a zsidó elképesztő feltételeket szab neked, pusztán azért, mert úgy bántál vele régebben, jó, többször is, ahogy a zsidók megérdemlik. És mi van, ha léha barátod nem tudja megadni a kölcsönt, és a zsidó benyújtja neked a számlát? Hazatérnek-e hajóid a messzi tengerekről? És ha csak kettő tér haza? És ha csak egy? És ha…? És mit keres itt egy zsidó?”

Henrik Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél

21:00 órai kezdettel az M5 csatorna tűzi műsorra, Ónodi Eszterrel a címszerepben, a budapesti Katona József Színházban mai napig nagy sikerrel játszott darabot. Henrik Ibsen 141 éve, eredetileg Babaház címmel megjelent műve, az egyik legtöbb feldolgozást megélt színdarabok egyike. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás? A 2016 decemberében, Székely Kriszta rendezésében bemutatott darab, a klasszikus mű által feltett kérdéseket újra felteszi, modern köntösbe öltözteti, de a nézőre bízza azok megválaszolását. A 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb női főszereplő (Ónodi Eszter) és rendezés (Székely Kriszta) díjával kitüntetett darabban Fekete Ernő, Pelsőczy Réka, Keresztes Tamás és Kocsis Gergely látható.

Kiemelt kép: Unsplash/ Sandra Seitamaa

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük