Egyre több vidéki színház kapcsolódik a Maradj Otthon! mozgalomhoz – Couch Theater 2. rész

A kormány által a koronavírus-járvány miatt, 2020. március 12-től elrendelt veszélyhelyzet következtében a színházi szakma is kényszerpihenőjét tölti. Hogy a nézőközönség ne maradjon színház nélkül, számos társulat teszi elérhetővé Facebook oldalán vagy YouTube csatornáján korábbi előadásainak felvételeit. Emellett a közmédia M5 csatornáján is rendszeresen műsorra tűznek színházi közvetítéseket. Színházi programajánló a hétre, március 24-től 29-ig.

Spiró György: Az imposztor – Jászai Mari Színház Tatabánya ­– 2020.03.24.

Kedden este 20:30 órai kezdettel az M5 csatorna tűzi műsorra Spiró György Az imposztor című komédiáját Szikszai Rémusz rendezésében. Az imposztorban a konfliktus csak késleltetve világosodik meg. A mélyben az elnyomó, manipulációra mindig kész hatalom áll szemben a személyiségükben, egzisztenciájukban kiszolgáltatottakkal. Ők azok, akiknek most már illúzióik sincsenek. Az eszméket, az erkölcsi normákat fölfalta a fölkelés, a megtorlás,az emigráció, a háború, a megszállás, a vereség – és a változatlan, csak rafináltságában változó hatalom. Ezt az állapotot zavarja meg Boguslawski, a Mester. Boguslawski szerepébe Fodor Tamás látható.

Kosztolányi Dezső: Édes Anna – gyilkosság két részben – Miskolci Nemzeti Színház – 2020.03.26.

A Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár premier előadásának közvetítése után, e hét csütörtökön 19:00 órától Kosztolányi Dezső: Édes Anna, Rusznyák Gábor által rendezett és színpadra alkalmazott változatát közvetíti Facebook csatornáján.  Címszerepben a miskolci színház ifjú tehetsége Mészöly Anna látható. Érdemes rendszeresen figyelni a színház közösségi platformját, a csütörtökönként 19:00 órától látható előadások miatt is, ahol 24 órán keresztül lesznek elérhetőek a felvételek.

Katona József Színház (Budapest)

A fővárosi Katona József Színház is a kezdetektől támogatja a #MaradjOtthon mozgalmat azzal, hogy a YouTube csatornáján, a repertoárjából lekerült darabokat tesz elérhetővé. Múlt héten a Máté Gábor rendezte Illaberek, valamint A nép ellensége című Ibsen darab (rendező: Zsámbéki Gábor) vált elérhetővé. A YouTube csatornára felkerült darabok később is láthatóak lesznek, valamint a teátrum folyamatosan bővíti a kínálatot. Emellett, a múlt héten az M5 csatornán sugárzott, Nóra – karácsony Helmeréknél Ibsen darab (rendező: Székely Kriszta) az alábbi linken 60 napig elérhető.

William Shakespeare: Szentivánéji álom – Szegedi Nemzeti Színház és Weöres Sándor Színház (Szombathely)

A Miskolci Nemzeti Színházhoz hasonlóan, másik két vidéki társulat is fontosnak tartotta, hogy olyan klasszikus előadást tegyen elérhetővé a közönség számára, amelyek a digitális oktatás kihívásai elé állított iskolásoknak is segítségére lehet. Shakespeare klasszikusát most két feldolgozásban is van lehetősége megtekinteni a nagyközönségnek. A szegedi teátrum YouTube csatornáján 2018. november 9-i előadás felvétele nézhető vissza 2020. március 31. 24:00 óráig. Az Arany János fordításán alapuló vígjátékot, Horgas Ádám alkalmazta színpadra. A Weöres Sándor Színház 2012-ben bemutatott Szentivánéji álom adaptációját, amely számos kategóriában zsebelt be szakmai díjakat (2 Színikritikusok Díja, 4 POSzT díjazás) Arany János és Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával írta Mohácsi István és Mohácsi János. A darab 2020. március 26. 18:00 órától 2020. március 29. 24:00 óráig látható a színház közösségi média csatornáin.

Fotó: Weöres Sándor Színház/ Facebook

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük