Katona József, Csehov, Háy János, Mozart és Ziegler hősei is a virtuális színpadon – Couch Theater 9. rész

COVID-19 világjárványa kulturális élet területén ismegváltoztatta a fogyasztási szokásainkat. Az eddig eltelt két hónapban számos teátrum gondoskodott arról, hogy a nézőközönség – az önkéntes karantén idején is – az otthon kényelmében élvezhesse a korábbi előadások felvételeit. Ezen a héten sem lehet panasz a virtuális színház kínálatára, ahol a klasszikus és kortárs drámairodalom darabjai egyaránt elérhetőek lesznek. Színházi közvetítések a hétre, május 11-től május 17-ig.

W.A. Mozart-Lackfi János: Parázsfuvolácska – Szegedi Nemzeti Színház

A Szegedi Nemzeti Színház most a legifjabbak kedvében járva – a Szentivánéji álom, a Tóték, a Parasztbecsület/Bajazzók és A gyilkos című produkciót követően – május 9-től két héten keresztül Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvolájának gyermekváltozata, a Lackfi János által írt Parázsfuvolácska is megtekinthető a szegedi teátrum YouTube-csatornáján. A varázsfuvola az operairodalom egyik legnagyobb remeke, melynek jelentésrétegei alkalmat adnak arra, hogy a hangsúlyok megválasztásával nagyon különböző színpadi megvalósítások szülessenek. A szerepek értelmezhetők a mesealakoknál sokkal összetettebb, ellentmondásos karakterekként. A Parázsfuvolácska címével is jelzi: a történet gyerekeknek szóló olvasatát adja. Természetesen a zene Mozart zseniális kompozíciója, mely univerzális, mindenkit hatása alá von. A Toronykőy Attila rendezte mese-dal-játék főbb szerepeiben Börcsök Bálint, Cseh Antal, Bocskai István, Varga Viktória, Horák Renáta, Szélpál Szilveszter, Gyüdi Eszter és Rákai István látható. Vezényel Koczka Ferenc, közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, valamint a Parázsfuvolácska gyermekkara.

(Fotó: Szegedi Nemzeti Színház/ Facebook)

Tom Ziegler: Grace és Gloria – Pécsi Nemzeti Színház – 2020.05.11-16

A pécsi teátrum Grace és Gloria című előadása hétfőtől péntek reggel 8:00 óráig tekinthető meg a színház YouTube-csatornáján. A több mint 300 alkalommal játszott sikeres produkció jelenleg is műsoron van a 2003-as bemutató óta.  Hogyan adunk számot életünkről? Miért vagyunk ezen a világon? Nincs ember, akit ne foglalkoztatna ez a kérdés, hiszen életünk minden percében ott ólálkodik körülöttünk az elmúlás. Grace-t, az idős parasztasszonyt nemrég engedték ki a kórházból. Gondozója, a New York-ban nagy karriert befutott önkéntes szociális munkás, Gloria, mellette akar állni utolsó óráiban. Kettőjük történetét mondja el az ismert amerikai író, miközben a néző önfeledten nevet az élet abszurd helyzetein. Egy humorral teli, megható történet hitről, életről és halálról. Grace szerepében Sólyom Katalin látható, Füsti Molnár Éva a darab rendezője, pedig Gloria szerepében is látható. Az első felvonás 1. része ITT az első felvonás 2. része ITT és a második felvonás ITT található.

(Fotó: Pécsi Nemzeti Színház/Facebook)

Katona József: Bánk bán – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – 2020.05. 12.

Május 12-én 19:00 órától nemzeti drámánkkal, a Bánk bánnal folytatódik a kecskeméti teátrum online előadássorozata. A színház névadója születésének 220. évfordulóján tűzte műsorra a Bánk bánt – ezúttal mai magyar nyelven. Az alkotók célja az volt 2011-ben, hogy a – kétségkívül magas irodalmi értéket képviselő – veretes szöveg mögül kiszabaduló történet végre közvetlenül, mindenki számára érthetően szólaljon meg és hasson. Szabó Borbála drámaszövege „A legjobb dramaturgiai munka” címet kapta a 2012. évi Pécsi Országos Színházi Találkozón. Az előadás egyik legnagyobb érdeme, ha egy kötelező olvasmány újra aktualitást nyer, értelmezhetővé válik a középiskolások számára, valamint egy rendezés, amely új, élő, mégis megtartja eredeti célját és mondanivalóját, az hagyományteremtő hatással bír valamint igazi irodalom- és színháztörténeti mérföldkő. Az előadás Bagó Bertalan rendezésében látható, a Fazakas Gézával a címszerepben. Az előadás a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház többi online közvetítéséhez hasonlóan megtekinthető lesz a teátrum Facebook-oldalán, Youtube-csatornáján és a www.kecskemetinemzeti.hu oldalon is. Réczei Tamás Szabó Borbálával folytatott beszélgetését az előadásközvetítés előtt láthatják pontban este 19:00 órakor.

(Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház6 Facebook)

Vörösmarty Színház (Székesfehérvár)

A Vörösmarty Színház Facebook-oldalán Háy János groteszk komédiája, A Herner Ferike faterja látható kedden este (05.12) 19:00 órától. Háy János darabjában három generáció életének ideje találkozik, apák és fiaik a sorsszerűség, tradíciók, megmásíthatatlan és elkerülhetetlen bekövetkezések tanúiként ugyanazt a nevet viselik. Mit örökítünk tovább a gyerekeinknek? Mi történik, ha a más sorsát figyelve és minősítve egyszer csak önmagunkra ismerünk? – boncolgatja a kérdéseket a humorral fűszerezett profán istendráma. A karakterek, a nyelv, a közeg, a megnyilvánulások nevetségessége igencsak ismerős, mintha csak a szomszédban történne… vagy velünk? A Bagó Bertalan rendezésében látható darabban Kádas József, Krisztik Csaba, Kricsár Kamill, Juhász Illés, Varga Lili, Tűzkő Sándor, Kerkay Rita és Szomor Bendegúz látható. A színdarab tizenöt éven aluliak számára nem ajánlott!

Csütörtökön (05.14) 19:00 órától egy klasszikussal, Csehov Három nővérével várja a székesfehérvári társulat a színház közösségi médiacsatornáján az érdeklődőket. Csehov elvágyódó, mégis helyben toporgó drámáját Szikora János rendezésében látható. Ebben az előadásban a három nővér tulajdonképpen hat alakban jelenik meg. Hat arc, hat portré ugyanarról a három lányról: a nagyon fiatalról és arról az alakról, amivé az idő e szárnyaló lelkű, érzékeny lényeket torzította. Hol mutatkozik meg egy fiatalban a majdani öreg? Hogy bukkan elő az öregekből egy lobbanásnyi időre a fiatal, hogy aztán örökre kivonuljon az életükből, mint a katonazenekar, amely a távozó reményekkel együtt enyészik? Csehov költői szorongása így ötvöződik az élet múlásának bölcs elfogadásával. Mása: Tóth Ildikó/ Szász Júlia e.h. Olga: Kiss Diána Magdolna/Cseke Lilla Csenge e.h. és Irina: Törőcsik Franciska/ Kovács Panka e.h. További szerepekben Petrik Andrea, Gáspár Sándor, Sághy Tamás, Egyed Attila, Tűzkő Sándor, Varga Mária, Derzsi János, Nagy Péter látható.

William Shakespeare: Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása – Weöres Sándor Színház

A szombathelyi Weöres Sándor Színház következő online előadása, Alföldi Róbert első rendezése, a Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása lesz, mely csütörtökön (05.14) 18:00 órától lesz elérhető a teátrum YouTube-csatornáján. William Shakespeare vígjátékát éppen öt évvel ezelőtt, mutatta be a társulat, melyet most is vasárnap (05.17) éjfélig látható. Macsóvilág. Férfiuralom. Ahol az erő, az erőszak az egyetlen igazság. Ahol a jelszó: „A sör nem ital; az asszony nem ember; a medve nem játékszer!”A fiatal és szabad, szép és megzabolázhatatlan Kata nem tűri a béklyókat, a korlátokat. Nem tud, és nem akar parancsra szeretni, a férfiak kizárólagos uralmát megtagadja. De nem tudja elkerülni az apja által rákényszerített házasságot. Az öntudatos és erőtől duzzadó férj, Petruchio engedelmes feleséggé kívánja változtatni Katát. Próbatételei egyre kíméletlenebbek. Kegyetlenebbek. Kata állja és kiállja a próbákat, de hogy valóban szelíd és szolid párja lesz-e a fölötte uralkodni vágyó urának – kérdés marad…Shakespeare híres és hírhedt vígjátéka, A makrancos Kata nyersen, de sok humorral ábrázolja a nő – férfi kibékíthetetlen ellentétét, örök párharcát. Az előadást Nádasdy Ádám fordításában Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna főszereplésével mutatta be 5 évvel ezelőtt a Weöres Sándor Színház. További szerepekben Mertz Tibor, Hartai Petra, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán, Matusek Attila, Jámbor Nándor, Kenderes Csaba, Balogh János, Kelemen Zoltán, Szabó Róbert Endre, Vlahovics Edit/Németh Gyöngyi, Avass Attila/Endrődy Krisztián és Kelemen Zoltán látható. Az előadás megtekintése 16 éves kortól ajánlott!

Martin McDonagh: Hóhérok – Miskolci Nemzeti Színház

A miskolci teátrum az elmúlt hetek hagyományát követve – most is egy népszerű színdarabot – a 2018-ban bemutatott Hóhérok című fekete komédiát teszi elérhetővé. 1963-ban Anglia legjobb hóhéra, Harry kivégez egy gyilkost, aki még az akasztófa alatt is ártatlanságát bizonygatja. Két évvel később, pontosan azon a napon, amikor az országban eltörlik a halálbüntetést, egy titokzatos idegen tűnik föl a kocsmában, amit a volt főhóhér és felesége működtet. Másnap eltűnik a tizenöt éves lányuk. Ki a titokzatos idegen? Mi köze van a kivégzett gyilkoshoz és Harry-hez? Talán semmi, talán nagyon is sok. A lánya életéért aggódó főhóhér mindenesetre kézbe veszi az ügyet. Martin McDonagh ír származású dráma- és forgatókönyvíró, filmrendező, a kortárs angol színpad fenegyereke. Sajátos nyelvezetű fekete komédiáit nagy sikerrel játsszák Magyarországon is. A Hóhérokat 2015-ben mutatták be Londonban. Harry szerepében Fandl Ferenc, Alice szerepében pedig Seres Ildikó látható. Béres Attila rendezésében látható darab csütörtök (05.14.) este 19:00 órától vasárnap (05.17) este 22:00 óráig lesz elérhető a színház Facebook-csatornáján. 

(Fotó: Éder Vera)

Várkonyi Mátyás-Miklós Tibor: Sztárcsinálók – Jászai Mari Színház

A hétvégére a tatabányai társulat egy zenei csemegét, Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor rock-operáját a Sztárcsinálókat hozza el az otthonainkba. Az első magyar rockopera története, mely tele van szellemes, játékos anakronizmusokkal, mai áthallásokkal, az ókori Rómában játszódik. Az uralkodásra már alkalmatlan Claudius császárt megmérgezi felesége, az ambiciózus Agrippina, hogy helyette a fiát, Nérót ültesse a trónra. Agrippina és a fiú nevelője, Seneca azt gondolják, hogy ezt az új császárt bábként használva, a háttérből majd gond nélkül kormányozhatják a Római Birodalmat. Néró környezetéből eltávolítanak mindenkit, akik terveik útjában állnak és elkezdik a fiatal császár átnevelését. A költői ambíciókat dédelgető Néró azonban hamarosan felülírja a hatalomra éhes páros terveit. Kicsapongó életmódot folytat és elteszi láb alól féltestvérét, Britannicust, akinek egyetlen bűne az, hogy tehetségesebb költő, mint ő. Seneca és Agrippina megrémülnek, de Nérót már nem lehet megállítani. Ámokfutása mindent és mindenkit maga alá temet. Nagy Viktor rendezésében látható darab főbb szerepeiben Sándor Péter, Jegercsik Csaba, Mikola Gergő, Erdélyi Timea, Bakonyi Csilla, Major Melinda, Danis Lídia, Szabó Emília, Dévai Balázs, Timkó János, Nagyhegyesi Zoltán, Megyeri Zoltán, Blahó Gergely e.h. látható. Az előadást, most is a színház Facebook-oldalán, élő videóban tekinthető meg, péntek este (05.15) 20:00 órától, és szombaton (05.16) 17:00 órától.

(Fotó: Jászai Mari Színház/ Facebook)

Kiemelt kép: Vörösmarty Színház

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük