Online térbe költözik a Libri irodalmi díjak 2020 díjátadója

Május 13-án 19.00 órától a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán követhető élőben a Libri irodalmi díjak 2020 díjátadója.

Az idei év több szempontból is különleges a díjak történetében. Ötödik alkalommal adják át az elismeréseket, a járványhelyzet miatt azonban ebben az évben a hagyományosan a Budapest Music Centerben megrendezésre kerülő díjátadó gálát az online térbe költöztették a szervezők. Hogy ez a nap a kortárs magyar irodalom ünnepe lehessen, az esti díjátadó előtt a döntős könyvekből vett részletekkel, felolvasásokkal várják a szervezők az érdeklődőket a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

A Libri a kultúra elhivatott pártolójaként azért, hívta életre 2016-ban a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, hogy a presztízsértékű kitüntetésekkel jutalmazhassa azokat a hazai szerzőket, akik nagyban hozzájárulnak Magyarország szellemi és kulturális örökségének gyarapításához. Az évenként odaítélendő elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be. A nyertesek 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Szakmai zsűri: Bálint András, Szilágyi Zsófia, Károlyi Csaba, Fullajtár Andrea, Beck Zoltán

Az idén 179 könyvet tartalmazó lista 51 kiadó műveiből állt össze. Az ezekből összeállított listából választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló – idén már 180 fősre duzzadt –szakmai bizottság a 10 döntős művet. A szakmai bizottság tagja volt többek között Arató László, Barabás Zsófi, Bárdos András, Bősze Ádám, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Csáki Judit, Csáki László, Gyurkó Szilvia, Horváth Gergely, Kepes András, Krusovszky Dénes, Sándor Pál, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor is.

A Libri idén is bevonta a fiatalokat, és felkérte szavazni a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem hallgatóit, a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium, továbbá a Közgazdasági Politechnikum és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulóit, de szavaztak a Szegedi Tudományegyetem Kreatív írás specializáció szakos és a Quadrivium Műhely diákjai is, továbbá leadta voksát a KKM – Balassi Intézet Műfordítóképzés és a Kontextus műhely csapata is.

Az ő döntésük alapján állt össze az a tíz könyvből álló lista, amelyre a közönség és a szakmai zsűri is szavaz. A tíz döntős közül öt fős szakmai zsűri – Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus – választja ki az idei Libri irodalmi díj nyertesét, az olvasóknak leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségdíjat nyeri el.

Tavaly a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig, Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért. A közönség idén március 25-től május 8-ig szavazhatott a Libri weboldalán.

2020 döntősei:

  • Babarczy Eszter: A mérgezett nő
  • Barnás Ferenc: Életünk végéig
  • Bodor Ádám: Sehol
  • Darvasi László: Magyar sellő
  • Grecsó Krisztián: Vera
  • Láng Zsolt: Bolyai
  • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
  • Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
  • Tóth Krisztina: Fehér farkas
  • Závada Pál: Hajó a ködben

A könyvekről részletes ismertető IDE kattintva olvasható.

Forrás: LIBRI és MTI

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük