Megvannak az idei Libri irodalmi díjak nyertesei

Láng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat Bolyai című kötetéért, valamint Grecsó Krisztián Libri irodalmi közönségdíjat vehetett át Vera című regényéért május 13-án este.

Ötödik alkalommal adták át az elismeréseket, melyre a kialakult járványhelyzet miatt a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán élőközvetítés keretében került sor. Az idén 179 könyvet tartalmazó lista 51 kiadó műveiből állt össze. Az ezekből összeállított listából választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság a 10 döntős művet. Az ő döntésük alapján állt össze az a tíz könyvből álló lista, amelyre a közönség és a szakmai zsűri is leadta a szavazatát.

Libri irodalmi díj idei nyertese Láng Zsolt Bolyai című kötete lett, melyet az öt fős szakmai zsűri – Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus – választott ki. Károlyi Csaba irodalomkritikus szerint Láng Zsolt regénye „kibeszéli, amit nem szoktunk kibeszélni. Rafináltan személyes, néha önmaga ellenében is. Sokat mond a földrajzi helyről, ahol élünk. Európában is merészen elkalandozik. Tele van finom érzelmekkel. Az öregségről is komoly tudása van, meg az irracionális szerelemről. Egy öntörvényű író, öntörvényű könyvéről van szó, amelyben ott vannak a lényeges és a lényegtelen momentumok, a világ legkisebb és legnagyobb dolgai egyaránt. Nem biztos, hogy könnyen megadja magát ez a mű az olvasójának, de aki energiát fektet a befogadására nem fogja megbánni. A szöveg élvezetes és nagyon szabad szöveg. Az olvasót is arra biztatja, hogy legyen szabad.”

A közönségdíjat Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta. Beck Zoltán szerint Grecsó Krisztián regénye „a prózai életmű tematikus fordulópontjára ért, amely láthatóan nyomot hagyott a prózanyelven és az elbeszélői perspektíván is. Egy gyermek perspektívájából a felnőtt kontrollált hangján szól ez a történet. A könyv egy beavatás történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré és a körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé. Azé a valóságé, amelyről tudjuk, hogy kiábrándító, korrupt és boldogtalan minden időben, hogy szorongó és bizonytalan emberek a felnőttek, azok akik mi vagyunk.”

Forrás/kiemelt kép: LIBRI

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük