Mit csinálsz január 22-én? 5+1 program a magyar kultúra napjára

Mikor Kölcsey Ferenc 1823-ban megírta a Himnusz (korabeli helyesírással Hymnus) a magyar nép zivataros századaiból című művét, január 22-e szerepelt dátumként a letisztázott kéziraton. A nemzeti imádsággá váló, Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített vers, azonban csak 1989-ben vált hivatalos himnuszunkká, azóta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját. Idén januárban is jó pár budapesti kulturális program közül válogathatunk. Programajánló szerda estére, hogy a lelkünk is felmelegedjen ebben a januári zimankóban.

1. Petőfi Irodalmi Múzeum – ­ingyenes tárlatvezetések

Január 22-én ingyenes tárlatvezetésekkel várja a nagyközönséget a Petőfi Irodalmi Múzeum. Gyapay László irodalomtörténész kalauzolja el az érdeklődőket a nagy sikerű Magukra maradt bútorok című kiállításon, ahol egyszerű használati tárgyak – íróasztalok, fotelek – elevenednek meg fotókkal, irodalmi szövegekkel, napló- és levélrészletekkel, megidézve egykori tulajdonosaikat. Hogy milyen volt Kölcsey bőrborítású füles karosszéke, Ottlik Géza kártyaasztala, Kosztolányi Dezső könyvespolca vagy Kaffka Margit és Nemes Nagy Ágnes íróasztala? A tárlatvezetésen résztvevők ennek a kérdésnek is nyomába eredhetnek. Ezzel párhuzamosan, szintén 17 órai kezdettel, kurátori tárlatvezetéssel a CSÁTH* (A varázsló halála), a Bolyongó üstökös (A Petőfi-kultusz alakváltozatai) és a „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?” (Régészeti kutatások a segesvári harctéren 2018-2019) kiállítások is látogathatóak lesznek.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Időpont: 2020. január 22. 17:00

Belépés: INGYENES

További információ ide kattintva olvasható.

2. Örkény Színház ­ – „Nézzünk bizakodva a jövőbe” felolvasó színházi előadás

(Fotó: Örkény Színház /Facebook)

„Nézzünk bizakodva a jövőbe” címmel tart felolvasást Örkény egyperceseiből a Független Előadó-művészeti Szövetség javára a Madách téri társulat. Bár az előadást 2004-ben a magyar dráma napján, színháznyitásként, csak egyszeri alkalommal akarták előadni, töretlen népszerűséggel játsszák alkalmanként immár 15 éve. A siker nem meglepő, hisz a színház névadójának groteszk humora, zseniális szövegei a mai napig elemi erővel hatnak, reflektálva a mára, és mindehhez az Örkény Színház nagyszerű társulata asszisztál. Az Örkény Színház művészei az esten ingyen lépnek fel, melyre támogatói jegyet lehet vásárolni.

Helyszín: Örkény Színház, ­ Színházterem

1075 Budapest, Madách tér 6.

Időpont: 2020. január 22. 19:00

Jegy- és további információ ide kattintva.

3. Várkert Bazár – APOSZTRÓF ­ PÉLDAKÉPEINK irodalmi est

(Fotó: Várkert Bazár)

A magyar kultúra napján kezdi meg a 2020-as szezonját a Várkert Irodalom PÉLDAKÉPEINK sorozata. Reflektálva a tavaly januári estjükre – most négy inspiráló, a maga területén tehetséges és sikeres férfit mutatnak be. A hívó szó ezúttal is az irodalom lesz! Hogy mi motiválja őket, mi ad a mindennapok kihívásaihoz erőt? Melyek voltak azok az olvasmányok, könyvélmények, melyeknek kulcsfontosságú szerepe volt az életükben, keresik a választ. Irodalmi kapcsolódásaikról, három olvasó ember – a Budapest Bár alapító, Farkas Róbert zenész , Kulka János színművész és Kiss Gergő, olimpiai bajnok vízilabdázó – valamint az író Grecsó Krisztián mesél az est háziasszonyának Juhász Annának.

Helyszín: Várkert Bazár, ­ rendezvényterem, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Időpont: 2020. január 22. 19:00

Jegy- és további információ ide kattintva.

4. MOM Kulturális Központ  – Fölszállott a páva gála

(Fotó: Jegy.hu)

A népzene és néptánc kedvelőinek a Mom Kulturális Központ rendezvénye kínál programot a kultúra napja apropóján, ahol ismét megrendezi a Fölszállot a páva gálát. Öt sikeres évad után A Döntők Döntőjével jelentkezik az idei évben. A zsűri az elmúlt évek legjobb produkcióit hívta vissza, akik ismét négy kategóriában versenyeznek. Az esten fellép az Alba Regia Táncegyesület, a Jászság Nép Együttes, A Csercsel énekegyüttes, Fodor Mátyás táncos szólista, Hajdara-Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás táncospár és még sokan mások. Az est házigazdája Komáromi Kristóf lesz.

Helyszín: MOM Kulturális Központ, színházterem, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Időpont: 2020. január 22. 19:00

Jegy- és további információ ide kattintva.

5. A38 Hajó  – Anyaöl – monodráma bemutató

(Fotó: A38/ Facebook)

Akik különleges helyszínen szeretnék ünnepelni a magyar kultúra napját, azoknak az A38 hajón látható Anyaöl című monodrámát érdemes megnézni. A debreceni Csokonai Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös produkciója, Dancs Rózsa Pokoljárás című életrajzi regénye alapján készült, a Jászai Mari-díjas Újhelyi Kinga főszereplésével. A sepsiszentgyörgyi magyar tanár, Dancs Rózsa közel húsz évig élt házasságban saját titkosszolgálati besúgójával. Az ő rémálomszerű története, melyet sikeres menekülés követ, egészen Kanadáig, lenyomata, egy korszaknak, egy rendszer tévedéseinek és a társadalom szenvedéseinek. A megrendítő történetet az alkotók 16 éven aluli nézőknek nem ajánlják.

Helyszín: A38 – Koncertterem, 1117 Budapest, Petőfi híd, budai hídfő

Időpont: 2020. január 22. 19:00

Belépés: ingyenes, de regisztrációhoz kötött

Foglalás és további információ ide kattintva.

+1 Nézz ingyen Diák Oscar-díjra jelölt filmeket!

(Fotó: szfe.hu)

Végül, egy tipp azoknak, akik csak arra vágynak, hogy bekuckózva, nézzenek meg ritkán látható magyar filmeket. A magyar kultúra napja alkalmából Diák Oscar-díjra jelölt filmeket tett elérhetővé a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo-csatornáján.  A filmek megtekintésére január 22-től január 29-ig van lehetőség. Az Amerikai Filmakadémia megmérettetésén a filmes főiskolák és egyetemek diákjainak filmjeit arany-, ezüst- és bronzfokozatú Diák Oscarral-díjjal jutalmazzák. A filmek közül elérhető lesz többek között 1991-ben elsőként díjat nyert Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című alkotása is.

Bővebb információk a www.szfe.hu  weboldalon.

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük