Passiójátéktól a klasszikus operáig – Húsvéti színházi körkép

A húsvéti időszak a keresztény világ legnagyobb ünnepe. 2020 tavaszán a COVID-19 világjárvány idején, vallási felekezettől függetlenül máshova kerülnek a hangsúlyok, az ünnep nem olyan lesz, mint az eddig megszokott. A szerencsések önkéntes karanténban családjuk körében, mások szeretteiket elvesztve, vagy családjuktól távol élik meg ezeket a napokat. Ebben a krízishelyzetben – kicsit visszaadva az ünnep fényét – számos színházi társulat ajándékkal kedveskedik nézőinek. Húsvéti színházi körkép következik.  

Pietro Mascagni: Parasztbecsület – Szegedi Nemzeti Színház – 2020.04.10.

A szegedi teátrum nagysikerű Szentivánéji álom, illetve Tóték című produkcióját követően nagypéntektől két hétig Pietro Mascagni Parasztbecsület című egyfelvonásos operája is megtekinthető a színház YouTube-csatornáján. Giovanni Verga Cavalleria Rusticana című novelláját feldolgozó, tragikus szerelmi története egy szicíliai faluban játszódik húsvét idején. A darabban elhangzó „húsvéti kórus” és a két fontos szerkezeti részt összekötő „intermezzo” gyönyörű zenéi, a filmtörténeti klasszikus A Keresztapa 3. részében is felcsendülnek. A Halasi Imre által rendezett opera karmesterei Pál Tamás és Gyüdi Sándor. Szereplők: László Boldizsár, Máthé Beáta, Vajda Júlia, Altorjay Tamás, Laczák Boglárka, Bujtor Krisztián, a darabban közreműködik  még a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is.

(Fotó: Szegedi Nemzeti Színház/Facebook)

Újvilág Passió – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – 2020.04.10.

Húsvét és nagypéntek alkalmából különleges online közvetítéssel készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A hosszú évek óta műsoron lévő Újvilág Passió című előadásból láthatnak egy részletet a nézők, április 10-én este 20:15-kor. A felvétel online közvetítés formájában elérhető lesz a színház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és a www.kecskemetinemzeti.hu oldalon is. Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete az egyik legismertebb témakör az irodalomtörténetben. A Passió gerince maga a szenvedéstörténet, amely az Olajfák hegyétől a Golgotáig vezet, illetve a sírba tétel utáni harmadik napig, a Hallelujáig. A főbb szerepekben Csémy Balázst, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot láthatják. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készítette, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködést vállaltak.Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, rendezője Cseke Péter.

(Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Weöres Sándor Színház (Szombathely)

Nagypénteken, egy nappal a magyar költészet napja (április 11.) vagyis József Attila születésnapja előtt, Jordán Tamás a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, a költő Istenem című versével kíván a Weöres Sándor Színház nevében mindenkinek boldog, áldott húsvétot. 

VI. Újszegedi Passiójáték – Liget Társulat – 2020.04.12.

A Liget Társulat is csatlakozott a #maradjotthon kampányhoz. Az idei passiójátékot – a szereplők és nézőink egészségének megóvása érdekében – felvételről sugározza a Régió Tv Esztergom. A passiójáték húsvétvasárnap 12:00 órakor ingyenesen megtekinthető a www.rtve.hu oldalon (Élő adás menüpont).  A felvételt a csatorna aznap 20:00 órakor, valamint húsvéthétfőn (2020.04.13) megismétli. Egy jeruzsálemi fogadóban járunk, amit egy Saul nevű rabbijelölt vezet. A vendégház addigi nyugalmát és rendjét egy Názáretből érkező csoport zavarja meg. Keserű György atya drámája egyszerre passiójáték, és sokkal több is annál: Szent Pál megtérését írja meg a nagyheti eseménysorba ágyazva. Jézus Krisztus szenvedéstörténete habár a háttérben, a színfalak mögött zajlik, mi mégis nyomon követhetjük az eseményeket Mária és a tanítványok szűrűjén keresztül. Az előadás rendezője Kaj Ádám.

(Fotó: Liget Társulat/Facebook)

Radnóti Miklós Színház

A Bánya-trilógiával híressé vált erdélyi drámaíró, Székely Csaba 10 című színdarabját a tízparancsolat ihlette, és tíz magányos ember történetét meséli el. Az előadást 2018-ban Sebestyén Aba rendezésében a Radnóti Színházban láthatta először a közönség, és a Színikritikusok Céhe 3 díjjal is jutalmazta. A színház művészei a darab újra forgatott nyitányával kedveskednek az ünnep alkalmával. Készült 12 lakásban a COVID-19 világjárvány idején, a Remény Lakótelepen, valahol Magyarországon. Szereplők: Vilmányi Benett, Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Márfi Márk, Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt, Schneider Zoltán, Tóth Ildikó. Zenészek: Rozs Tamás és Wágner-Puskás Péter, vágó: Bedő Barna, zeneszerző: Cári Tibor. A teátrumot vezető Kovács Adél a kialakult helyzettel kapcsolatos gondolatai ITT olvashatóak.

Kiemelt kép: Unsplash

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük