Örkény klasszikusai és a kortárs lengyel dráma is a nappalinkba költözik – Couch Theater 3. rész

A koronavírus-járvány miatt 2020. március 12-től elrendelt veszélyhelyzet, majd a március 28-tól bevezetett kijárási korlátozás következtében a színházi szakma is kényszerpihenőjét tölti. Hogy a nézőközönség ne maradjon színház nélkül, számos társulat teszi elérhetővé Facebook oldalán vagy YouTube csatornáján korábbi előadásainak felvételeit. A magyarországi társulatokhoz hasonlóan, több romániai magyar színház is hozzáférhetővé tette repertoárjának régebbi darabjait. Színházi programajánló a hétre, március 31-től április 5-ig.

nőNYUGAT – Örkény István Színház/ Thália Színház – 2020.03.31.

A Madách téri társulat – a megváltozott helyzethez alkalmazkodva – Andromakhé karantén-videókonferencia után, március 31. 19:00 órától a Thália Színházzal közös produkcióját, a 2010-ben bemutatott nőNYUGAT felvételét teszi elérhetővé. A Mácsai Pál által rendezett előadás április 11-ig lesz elérhető az Örkény István Színház YouTube-csatornáján. Az előadásban Bíró Kriszta (válogatotta és szerkesztette), Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Viktória és Lázár Kati látható.

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól.

Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros)

Az Őze Áron vezette, dunaújvárosi társulat is fontosnak tartotta, hogy ebben a kritikus időszakban az online térben is kedveskedjen nézőinek. Virtuális Színház sorozat keretében minden kedden és csütörtökön látható lesz egy-egy darab a korábbi előadásokból a Bartók Kamara Színház YouTube-csatornáján. 2020.03.31. 19.00 órától a nagy sikerrel játszott Háy János: RÁK JÓSKA, dán királyfi tragikomédiája látható.

A rendszerváltás nehezen átlátható éveiben járunk. Egy távoli magyar faluban színdarabot próbálnak a lakók a falunapra. A Hamlet hozzájuk igazított, lebutított változatát, azonban hamarosan azt vesszük észre, hogy a szerepek életre kelnek, és amíg a próba zajlik, a valóság is kirajzol egy Hamlet-történetet….A történet épp úgy szól a máról, mint a múltról, a hatalom mindenkori gátlástalanságáról, a nép mindenkori sodródásáról, és arról, mennyire nehéz helyzetben van az igazság, ha az épp sérti az aktuális hatalom érdekeit.

Büki Lajos, volt tsz-elnök, jelenleg földbirtokos/Claudius király szerepében Őze Áron, Rák Jóska, falusi legény/Hamlet szerepében Jászberényi Gábor látható.

2020.04.02. 19:00 órától Vajda Katalin: Anconai szerelmesek zenés komédiája a hetvenes évekbeli olasz tengerpart és Dolce Vita világába repít.

Örkény István: Macskajáték – Jókai Színház (Békéscsaba) – 2020.03.31.

Szintén kedden este 20:30 órai kezdettel sugározza az MTVA M5 kulturális csatornája a Békéscsabai Jókai Színház Macskajáték című előadását, melyet még 2017 szeptemberében rögzített a Magyar Televízió a Vidéki Színházak Fesztiválján. Örkény 1969-es színműve a – másik klasszikus – Tótékhoz hasonló utat járt be. Az író kisregényén alapuló színpadi verziót szinte minden színházban zajos siker övezte. Az öregkorukra egymástól távol élő Szkalla-lányok drámája – az utóbbi hetek kereszttűzébe került idősebb korosztály szempontjából nézve – most talán még nagyobb jelentőséggel bír. A Juhász Róza által rendezett darab főszerepeiben, Felkai Eszter (Orbánné) és Fodor Zsóka (Giza) látható.

Örkény István: Tóték – Szegedi Nemzeti Színház – 2020.04.01.

A Szegedi Nemzeti Színház is folytatja kezdeményezését, a Szentivánéji álom után április 1-től Tóték online is dobozolnak – Örkény tragigroteszkje két hétig lesz megtekinthető a teátrum YouTube-csatornáján. A Bezerédi Zoltán által rendezett darab főbb szerepeiben: Gömöri Krisztián (Az őrnagy), Borovics Tamás (Tót), Szilágyi Annamária (Tótné), Sziládi Hajna (Ágika); Vicei Zsolt (A postás), Pálfi Zoltán (Tomaji plébános), Molnár Erika (Gizi Gézáné) látható.

(Fotó: Szegedi Nemzeti Színház/Facebook)

Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy)

A sepsiszentgyörgyi társulat is úgy döntött márciusban, hogy az internet lehetőségeit kihasználva, felidézi a színház elmúlt két évtizedének történetéből az emlékezetes pillanatokat. Díjnyertes és a közönség körében népszerű színházi előadások felvételeit osztják meg, minden szerdán és vasárnap este 20:00 órától. A teátrum Facebook-oldalán vetített Streamház elnevezésű, múltidéző előadássorozat két Bocsárdi László által rendezett darabbal folytatódik. 2020.04.01-én Federico García Lorca: Vérnász című darabja, 2020.04.05-én – a digitális oktatás programjába is beilleszthető – Szophoklész: Antigonéja látható.

Tadeusz SŁobodzianek: A mi osztályunk – Miskolci Nemzeti Színház – 2020.04.02.

Ezen a héten, csütörtökön 19:00 órától a kortárs lengyel drámairodalom megrázó darabja, A mi osztályunk című előadás felvétele lesz látható – egészen vasárnap estig – a színház Facebook-oldalán.

Tadeusz Słobodzianek, a kortárs lengyel drámairodalom egyik legfontosabb alkotójának darabja az 1930-as évektől követi nyomon egy lengyel iskolás osztály történetét, ahogyan annak tagjai próbálják túlélni előbb a második világháború borzalmait, majd a kommunizmus sötét éveit. Bár egy közösséget alkotnak, az osztály hamarosan magányos egyénekre hullik szét: lengyelekre, zsidókra, áldozatokra és elnyomókra – miközben lepereg szemünk előtt a 20. század történelme, három nő és hét férfi személyes, kíméletlen tolmácsolásában.

A Béres Attila rendezte darabban, Tenki Dalma, Simon Zoltán, Görög László, Nádasdy Erika, Varga Zoltán, Máhr Ági, Bodoky Márk, Keresztes Sándor és Gáspár Tibor színművészeket láthatja a nézőközönség.

Czukor Balázs-Surányi Nóra: Home Bank – Weöres Sándor Színház (Szombathely) 2020.04.02.

A szombathelyi társulat, a múlt heti Mohácsi testvérek Shakespeare adaptációja után, kortárs magyar darabbal jelentkezik YouTube-csatornáján. A korábbi két előadást övező érdeklődés miatt a 18:00tól látható darabot, vasárnap este éjfélig lehet megtekinteni.  Czukor Balázs és Surányi Nóra előadása, egy bank életét mutatja be, ahová különböző ügyfelek érkeznek mindenféle megoldásra váró problémákkal, annak reményében, hogy majd a Home Bank által kínált lehetőségek megoldják azokat.

A főbb szerepekben Alberti Zsófi, Avass Attila, Bajomi Nagy György, Bánfalvi Eszter, Fekete Linda, és Trokán Péter látható. A darab rendezője Czukor Balázs.

 (Fotó: Weöres Sándor Színház/Facebook)

Kolozsvári Állami Magyar Színház

Áprilisban is folytatódik a Theatre on Air vetítéssorozat a Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldalán. Az online előadás-közvetítések minden pénteken és szombaton este 20:00 órakor kezdődnek, és ezt követően még 24 óráig lesznek visszanézhetőek.

Április 3-án pénteken, a Pantagruel Sógornője Rabelais darab látható Silviu Purcărete rendezésében. A 2003-ban bemutatott darab a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a Lyon-i Silviu Purcărete Társulat közös produkciója volt. Április 4-én szombaton 20:00 órától látható Csipke című előadást,  Máté Angi: Mamó című regénye alapján színpadra alkalmazta Góli Kornélia és Mezei Kinga.  

(Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/Facebook)

Háy János: Házasságon innen és túl – Jászai Mari Színház (Tatabánya)

Áprilistól a tatabányai Jászai Mari Színház is csatlakozik azokhoz a színházakhoz, akik ezekben a nehéz időkben sem szeretnék elengedni a nézőik kezét. A teátrum is  folyamatosan igyekszik online közvetíteni régebbi előadásait. Az előadások a színház Facebook-oldalán, élő videóban tekinthetőek meg, minden héten kétszer: péntek este 20:00 órától, majd az ismétlés szombat délután 17:00 órától. Az első online előadás Háy János: Házasságon innen és túl című színdarabja lesz.

Háy darabja tragikomikus játék, modern labirintus, egymásba gabalyodó kapcsolatok szövevénye. A szerelem irracionalitása és a házasságok kapcsolatdinamikája szabdalja az egyéni és az összeforrott sorsokat. Felnőttek kétségbeesett fogócskái, melyet valószínűleg a házasságon belüli kommunikációs csapdák és érzéketlenségek indukálnak. A „házasságon túli” kapcsolatok, idegesítővé degradálódott szerelmesek mindennapjainak, ünnepeinek fáradt szomorúsága, szeretők miatti hazudozások kusza hálója. Meg talán az is, hogy itt Közép-Európában az élet értelmét, feladatát kutatva, elbizonytalanodtunk… Tanulunk, lakásra, számlákra, nyaralásra gyűjtünk, míg elérkezik a nyugdíjas évek bizonytalan, megalázó horizontja… Ennyi lenne az ember nagyszerű küldetése?

(Fotó: Jászai Mari Színház/Facebook)

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük