VARÁZS FOTEL – Színházi közvetítések kicsiknek és nagyoknak

A kényszerpihenőjét töltő színházi szakma nem hagyja magára a digitális oktatás és az otthoni bezártság kihívásai elé állított fiatalabb generációt sem. Bár az online előadások teljes mértékben nem tudják azt az élményt pótolni, amelyet egy élő színházi előadás varázsa nyújthat, de mégis jó alternatíva lehet azoknak a kicsiknek és nagyoknak, akik eddig is rendszeres látogatói voltak színházi és bábszínházi előadásoknak. Gyermekeknek szánt online színházi ajánló következik.

Dóka Péter: Sajtkirály – Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros) ­– 2020.04.07.

Az Őze Áron vezette, dunaújvárosi társulat is fontosnak tartotta, hogy ebben a kritikus időszakban online is kedveskedjen nézőinek. Virtuális Színház sorozat keretében kedden kora este a fiatal nézők kerülnek a középpontba. 19:00 órától Sajtországba utazhatunk, ahol Bandúr pótkirály letaszítja a trónról Karcsi királyt, és nemhogy a bajusz viselését, de még a sajtot is betiltja. Dóka Péter Sajtkirály című mesejátékában mindenkire a különös kalandok várnak, és egy tündér alakjában megérkezik a szerelem is. Balatoni Mónika rendezésében a színpadon látható: Bibóca, a tehén: Gulyás Herman Sándor, Karcsi király: Kiss Attila, Bandúr: Fritz Attila, Flópni: Csadi Zoltán, Szotyi kapitány: Gasparik Gábor, Anna: Lapis Erika, Hanika: Jókai Ági, Panna: Tőkés Nikoletta. A színdarab 6 éves kortól ajánlott, és a Bartók Kamaratársulat YouTube-csatornáján lesz elérhető.

(Fotó: Őri György)

Szergej Prokofjev: Péter és a farkas – Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház online tartalmai is bővülnek, kedden 19:00 órától várják szeretettel kicsiktől a nagyokig a nézőközönségüket a színház Facebook-oldalán. Szergej Prokofjev zenés mesejátéka egy egészen friss – ez év januárjában bemutatott – darab, melyet Réczei Tamás rendezésében láthat a nagyérdemű. Péter, aki az erdő szélén a nagypapájával él, nem lel a maga számára szórakozást hosszú ideje. Társa a házi kacsa és a fülemüle, mely rendszeresen berepül az udvarra énekelni. Nagypapája szigorúan megtiltotta, hogy az erdőbe kimerészkedjen, félti a farkastól és más veszélyektől. Péter mégis kimerészkedik a fü-lemüle után, nem törődve a tiltással. Ám éppen erre ólálkodik a farkas… A mese szereplőit ezért egy-egy hangszer személyesíti meg: a kismadár témája fuvolán szól, a kacsáé oboán, a macskáé klarinéton, a nagyapóé fagotton, a farkasé három kürtön, Péteré pedig a vonósegyüttesen, míg a vadászok lövéseit az ütőhangszerek szólaltatják meg. Péter szerepében D. Varga Ádám e.h., a nagypapa szerepében Drucker Péter látható.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, a színház nézőinek a szavazatai alapján, a Péter és a farkas mesejátékot április 18-án, 11:00 órakor ismétli meg a teátrum Facebook-oldalán.

(Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház/Facebook)

Pécsi Nemzeti Színház/ Pécsi Balett

A pécsi teátrum karantén színháza gyermek nézőit is tárt karokkal várja, Csipkerózsika című mesebalett a színház YouTube-csatornáján elérhető. Csajkovszkij csodálatos zenéjére, a Kossuth-díjas Érdemes művész Bozsik Yvette koreográfiájával, a mese fordulatos, humoros cselekményével, látványos díszlettel és szépséges jelmezekkel kínál kikapcsolódást az egész család számára. A Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében létrejött produkció sok közelit tartalmazó felvétele 2020.04.12.-ig lesz elérhető. 5 éves kortól ajánlott.

A Csipkerózsika mellett Hamupipőke története is igazi családi szórakozást kínál az ünnep idejére. A Pécsi nemzeti Színház YouTube-csatornáján április 11-tő április 14-ig tekinthető meg Rossini vígoperája. A Méhes László rendezte darabban váltott szereposztásban Kálnay Zsófia, Kun Ágnes Anna és Kertész Mónika keltették életre Hamupipőkét. Az első felvonás ITT, a második felvonás ITT található.

Devecsery László: A kék pék – Weöres Sándor Színház (Szombathely)

A szombathelyi teátrum a legifjabb generáció tagjait sem hagyta színházi élmény nélkül. Óvodásoknak és kisiskolásoknak szól Devecsery László: A kék pék című meséjéből készült interaktív előadás, amely április 2-tól látható a színház YouTube-csatornáján. A helyszín egy különleges pékség, ahol minden lehetséges… A mesedarab szereplői Kalács Kázmér, a kék pék (Kenderes Csaba) és Kiflicske, a felesége (Hartai Petra).

(Fotó: Mészáros Zsolt)

Gottfried August Bürger: Münchausen báró kalandjai – Vaskakas Bábszínház (Győr) – 2020.04.12.

A győri teátrum is gondoskodik arról, hogy ne maradjon vaskakasos élmények nélkül az ifjú közönsége. Minden vasárnap 11:00 órakor elérhetővé válik egy-egy előadás felvétele a színház YouTube-csatornáján. Húsvét vasárnap Münchausen báró kalados élete elevenedik meg a nézőközönség előtt. A híres utazó, olyan kalandokon ment keresztül, amilyeneken még senki más: beutazta az egész világot, sőt, még a világűrt is, találkozott a holdbéli emberekkel, akik le tudják venni a fejüket, és anélkül tudnak járni-kelni a világűr sötétségében. A csatákból is kivette a részét táltos paripájával, és olyan kalandokba keveredett, hogy más biztosan ott hagyja a fogát. Fogságba is esett, ahonnan ügyesen meg is szabadult. Járt a sajtszigeten, sőt, egy olyan ágyúval is volt dolga, mely 1100 font súlyú golyót tudott kilőni. Szóval Münchausen báró csodálatos ember volt. Sok-sok kalandot élt át, melyeket barátainak, borozgatás mellett mesélt el – olyan meggyőzően, hogy egyik-másik kalandról még az is elképzelhető, hogy igaz volt. Gottfried August Bürger regényét rendezte és színpadra alkalmazta Biserka Kolevska. Játsszák: Bora Levente, Főglein Fruzsina, Gergely Rozália, Horváth Márk, Kovács Domokos, Markó-Valentyik Anna, Nagy Petra, Rab Viki, Ragán Edit, Szúkenyik Tamás, Vitányi-Juhász István. 4 éves kortól 10 éves korig ajánlott.

(Fotó: Vaskakas Bábszínház/ Facebook)

Kolibri Színház (Budapest)

A Kolibri Színház társulatára is számíthatnak az ifjú színházrajongók, a teátrum YouTube-csatornáján két előadásuk is megtekinthető. Négy különös vándor érkezik a Nyugati pályaudvarra, kosaraikban bábok. Játszani kezdenek, körbe veszik őket a járókelők. A nézelődőket magával ragadja a mese. Megelevenedik a magyar irodalom tündöklő szépségű, szó szerint elhangzó elbeszélő költeménye. Petőfi Sándor: János vitéze 2020. 04.13-ig két felvonásban tekinthető meg és 9-14 éves korosztály számára ajánlott. Főbb szerepekben többek között  Mészáros Tamás, Nyirkó Krisztina, Tisza Bea, Gazdag László látható, rendező:  Novák János. A kísérőzenében részletek hangzanak el Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből.

(Fotó: Kolibri Színház/Facebook)

Háy János: Völgyhíd című színdarabját Bagossy László állította színpadra a Kolibri Színházban 2010 áprilisában. Az előadás 2010 szeptemberében a legjobb új magyar drámaként elnyerte a Színikritikusok Díját. A történet két 17 éves főszereplője Péter és Zsófi. Péter apja gazdag vállalkozó egy Balaton melletti faluban. A fiú év közben kollégiumban lakik Veszprémben, nyáron nyaralás helyett apja vállalkozásában dolgozik. Rajongó, romantikus és szorongó ember. Szerelme, Zsófi, egy, a világot sokkal józanabbul néző lány, akit azonban magával sodor a fiú heves szerelme. Péter barátja, Deda, Zsófi bátyja. Cinikus és erőteljes személyiség, az egész világról határozott véleménye van. A történet folyamán a két szerelmes fiatal külön zárt világot alakít ki magának, amelyből fokról fokra szorulnak ki a barátaik. A színdarab szereplői:  Mészáros Tamás, Szanitter Dávid, Megyes Melinda, Bodnár Zoltán, Török Ágnes, Erdei Juli, Mult István, Németh Tibor, Tisza Bea, Szívós Károl, Bornai Szilveszter. A felvétel április 19-ig lesz elérhető. FIGYELEM! Az előadást 15 éves kortól ajánlott.

Beatrix Potter: Nyúl Péter – Budapest Bábszínház – 2020.04.11.

Évek óta hagyomány a Budapest Bábszínházban, hogy húsvétkor az egyik legkedveltebb előadásukat, a Nyúl Pétert játsszák. A kialakult helyzet miatt erre most lehetőség, ezért a színház YouTube-csatornáján teszik közzé az ünnepi hétvégén az előadást. Szombaton 11 órakor Beatrix Potter népszerű meséjét Ellinger Edina rendezésében láthatják a gyerekek. A művet Fekete Ádám alkalmazta színpadra, a darabban Pallai Mara, Márkus Sándor, Hoffer Károly, Juhász Ibolya, Karádi Borbála, Semjén Nóra, Rusz Judit és Kemény István játszik.

Kiemelt kép: Brad Rumble/Unsplash

megosztás
Share on Facebook
Facebook
0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük